Mastring

Nu är musikvideolåten helt mixad och nästan klar. Det är bara en sak som fattas på låten och det är att den ska mastras. När jag mixade låten ställde jag in alla ljudnivåer för enskilda instrument och la på mer bas och diskant och sånt på instrumenten. Nu ska den mastras och det innebär att nivåer ska ställas in på ljuden som gör att låten kan spelas så högt som möjligt utan att något ljud ”slår över” och blir för högt. Det innebär också att bas och diskantljud ska ställas in. Mastring är inte mitt expertområde och därför har jag lämnat det vidare till min förra pianolärare och låtskrivare Anders Dannvik. Anders har skrivit flera låtar till melodifestivalen och till band i Japan och är en jätteduktig producent. Jag ville att mastringen ska bli gjord av någon som är skicklig musikaliskt, producerar bra musik, och som är pålitlig och framför allt har känsla för musiken. Allt det här har Anders (enligt mig) så det var självklart att fråga honom om han kunde mastra låten. Nu ska jag skicka över den till honom så att han kan börja mastra. Ska bli spännande att höra resultatet.

2 thoughts on “Mastring

  1. Absolut. Jag kommer att lägga ut stillbilder snart som jag ska få av Tidemo som har gjort videon.
    När Anders Dannvik mastrade så skar han bort en del av det basiga ljudet så att det blev renare. Han har också komprimerat ljudet så att det ska låta så starkt som möjligt utan att ”dista” eller slå över.

  2. Spännande. När kan vi få höra resultatet? Lägg ut några sekunder på hemsidan. Kan du inte skriva sen vad han gjorde för nåt i mastringen, så man hänger med lite i vad det betyder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *