Musikvideoinspelningen

Nu är videoinspelningen klar. I lördags var jag ganska orolig när kameramannen Daniel Tidemo ringde mig och sa att kameran hade blivit dubbelbokad. Uthyrningsföretaget hade klantat sig och råkat hyra ut den till ett annat projekt samma dag. Tidemo ville filma med en specialkamera dessutom, en som höjer upp kvaliteten så vi kunde ju inte bara ta vad som helst. Som tur är har han kontakter som har riktigt bra grejer så han ringde runt och ägnade sen hela dan åt att få ihop grejerna. Vi skulle egentligen ha setts kl. 15 i Sthlm och gått igenom manuset men det gick ju inte då. Han kom till Sthlm först vid tio på kvällen så vi hann inte se hotellet på lördagen, vilket gjorde mig nervös…
På söndagen var jag där redan kl. 7.30 för att kolla in hotellet där vi skulle vara och blev glatt överraskad. Hotellet ligger precis vid Handens station och heter Quality Hotel Win. Jag checkade stället och pratade med personalen tills sminkösen kom. Vi satte igång ganska snart med sminkningen och så dök Tidemo och hans fru upp. Dom gick och riggade upp utrustningen medan jag blev sminkad och klädd vilket tog typ nästan 2 timmar. Tiden gick så fort. Vi pratade med personalen, riggade upp utrustning och gick igenom manuset + att Tidemo hade glömt en kabel som han gick o köpte så plötsligt var kl. 12. Vi tog en lunchpaus och sen satte vi igång med filmningen.
Pianoscener
Dom första scenerna var vid pianot där jag hade min guldklänning på mig och fick direktiv om hur jag skulle tänka och känna medan jag spelade på pianot och sjöng. Vi började med dom lättaste scenerna när han filmade mina händer, så kommer videon antagligen att börja. Sen filmade han mig vid flygeln i olika vinklar när jag sjöng och spelade och tittade upp på vissa ord. Ibland var han tvungen att tömma minnet i kameran eller  ändra ljussättningen med hjälp av paraplyer och ljuskannor. Hans fru var med och hjälpte till med det. Jag har fått lära mig hur känsligt det är med ljuset när man ska filma. Så fort det kom in en strimma sol så förstörde det hela bilden och det kunde komma en liten skugga som störde filmningen. Att hitta det rätta ljuset var nog det som tog längst tid. Det kan man göra genom att ställa in skärpa i kameran, ändra ljussättning, ändra inställningar i kameran (jag är inte expert på kamerabiten), sätta upp ljusreflexer så som paraplyer och ljuskannor och neutralisera genom att hålla ett vitt papper framför kameran. Jag har säkert missat något, men det var vad jag snappade upp.
Musikerscener
Klockan 15 kom musikerna Helena och Francisca som spelar cello och fiol på låten. Dom blev sminkade av sminkösen (Caroline Hoffman). Francisca kunde bara stanna till 17 så vi var tvungna att skynda oss. Dessutom skulle Tidemo hämta en bil däremellan som vi skulle ha till nästa scen. Att hämta bilen tog längre tid än vad vi räknat med så vi hade bara 25 minuter på oss att spela in Francisca sen. Helena var kvar ett tag
till och runt halv sex var vi klara med musikerscenerna.
Tänka tillbaka scener
Så var det dags för en scen där jag satt i en soffa och tänkte tillbaka. Då fick jag byta outfit och smink. Sen skulle jag också gå ut på terassen på hotellet och det var nog den värsta scenen. Det regnade och blåste jättemycket. Var riktigt kallt ute och jag hade jättetunna kläder på mig! Vi skyndade oss att ta den scenen. Sen var det dags för sista scenen som var bilscenen.
Bilscenen gick ut på att jag skulle gå på en väg och fundera. Tidemo satt i bakluckan och filmade mig medans bilen åkte långsamt framåt och jag gick efter och sjöng till sticket i låten som spelades från en dator (som ej var med i bild så klart).
När vi var klara hade klockan blivit 21.30. Vi hade hållit på i 14 timmar! Dessutom hade jag inte hunnit äta något sen kl. 12 mer än ett äpple. Jag sov gott den natten……

Måndagens filmning

På måndagen kunde inte sminkösen vara med så vi fick sminka oss själva. Då var också David, min motspelare med. Vi satte igång vid nio och pratade igenom hela manuset och klädsättningen. Tidemo hade en väldigt klar bild över hur manuset skulle se ut. Det kändes så klockrent att jag rös när han berättade om det. En väldigt bra story kring låten. Jag hade ju ritat ett manus själv först men det skulle fungera mer som inspiration till Tidemo eftersom han gillar att hitta på och gör det bra.
Romantiska scener
Den första scenen den morgonen var när David och jag skulle sätta oss i soffan (där vi filmade mig själv dagen innan). Jag satte mig i soffan efter att vi hade varit på bio eller middag och så skulle David komma och lägga sig i mitt knä. Vi hade finkläder på oss och var i en lycklig stämning.

Sen var det dags att gå ut. Och idag var det sol ute till skillnad från på lördagen. Vi filmade en scen där vi gick på en bro och tittade ut över vattnet.

Ensamma scener
På samma bro filmade Tidemo mig när jag gick själv. Det skulle vara nutid när jag tänkte tillbaka på att vi hade gått där.

Leka kull scen
Den roligaste scenen var nog när vi lekte kull. Jag skulle springa på en äng och så skulle David jaga mig och då skulle jag putta ner honom i gräset och han skulle ta tag i mig så att båda ramlar. Det var jättekul att leka kull och vi skrattade helt naturligt när vi spelade in. För mig känns det extra bra när något känns naturligt eftersom jag aldrig har hållt på med skådespeleri.

Ensamt uppvaknande scen
Där vi hade ramlat, David och jag, vaknade jag upp alldeles ensam och tittade efter honom. Jag såg mig omkring och upptäckte att han var borta. För att man ska förstå vad som är nutid och dåtid hade jag en speciell turkos klänning på mig i nutiden och en annan klädsel i dåtiden.
Den scenen tog vi nog i fem olika perspektiv. Nära, långt ifrån, från sidan, på ett annat ställe och så vidare. Det var viktigt att lägga armar, ben, kropp och hår precis som det legat när vi ramlade så att mitt uppvaknande skulle vara ifrån den positionen fast med andra kläder.

Dans scen
Vi hade en till skojig scen där vi dansade vals. Vi skulle se glada ut vilket inte var svårt alls. Jag kan inte dansa vals alls och skrattade jättemycket åt hur roligt det blev när jag försökte följa honom. Till slut sa han:
”Är det du eller jag som för?” och så skrattade vi jättemycket båda två vilket gjorde att scenen blev klockren.
Vi pratade en del när vi tog scenerna för att få till olika stämningar. Som tur är kommer ju ingen att märka det. Tidemo sa också några roliga skämt ibland så att vi kunde skratta naturligt i scenerna.
Jag hade även en egen dansscen där jag skulle snurra runt själv.
Tidemo filmade det uppifrån när jag snurrade massor av varv i en vit klänning. Jag sjunger ”I thought our love would always be spinning like a wheel”. Där ska vi få in mina snurrar. Jag blev så himla yr i huvudet av alla snurrar så jag kunde inte gå efteråt utan satte mig ner och kände hur det snurrade sunt. Dessutom var det ju omtagningar på det. Dom skrattade jättemycket medans dom stod bakom kameran och filmade en yr Sofia. 🙂
Extra tankescen
Den sista scenen gick vi till en promenadväg där jag fick gå och fundera medans Tidemo gick baklänges och filmade. Vi fick vänta in en del folk som skulle gå förbi ibland. Vi tog också en scen där jag satt på en bänk och tänkte. Sen kände vi att vi hade fått med allt.

Slutligen gick vi in till hotellet och sa hej då och tackade för bra service. Jag ska prata mer med dom senare för jag kommer nog att spela där sen.
Det blev en intensiv helg och det känns som att det gick väldigt fort.  Nu är det bara att vänta på att allt material ska klippas ihop till en 4 minuter och 20 sekunder lång låt. 🙂

2 thoughts on “Musikvideoinspelningen

  1. Ja, jag tror den blir riktigt bra. Tidemo kommer att skicka ett utkast på en vers så att jag får se lite i förhand hur det ska bli. Sedan kommer videon ut om en eller högst två månader.

  2. Jättekul att läsa!
    Låter som om videon blir riktigt bra. Du lär väl visa upp den på bloggen när den är klar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *